Ε.Π.Η.Ε.Μ.Θ. - Ένωση Προσωπικού Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας Θράκης και Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης

Απολογισμός Πεπραγμένων Δ.Σ. (για το έτος 2007) - Ομιλία Προέδρου

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι, 

Σήμερα στην ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση θα σας εκθέσουμε τα πεπραγμένα του Δ.Σ. για το έτος 2007.

Συνάδελφοι, αυτή την περίοδο βρεθήκαμε και βρισκόμαστε σε μια αντεργατική και αντιασφαλιστική πολιτική, που στόχο έχει την κατακρεούργηση των κατοχυρωμένων εργασιακών κατακτήσεών μας, που με αγώνες και στερήσεις οι παλαιότεροι συνάδελφοι μας κατέκτησαν και συνεχίζουμε εμείς να αγωνιζόμαστε μέχρι σήμερα, για να κρατήσουμε αυτά που αποκτηθήκανε και αυτά που θέλουμε να κερδίσουμε. Δηλαδή τα ταμεία μας Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. (περίθαλψη - επικούρηση),  Τ.Σ.Π.Ε.Α.Θ. (ανεργία - αξιοπρεπείς συντάξεις), ανθρώπινες Σ.Σ.Ε., με συντονισμένη δράση, αγώνα και συμμετοχή όλων μας διεκδικούμε και κερδίζουμε.  

Μετά από ενάμιση χρόνο διαπραγματεύσεων πετύχαμε και υπογράψαμε Σ.Σ.Ε. με την Δ.Ε.Π.Θ.Ε.. Μέρα με τη μέρα περιμένουμε γνωμοδότηση από το νομικό συμβούλιο του κράτους για την επέκταση της Σ.Σ.Ε. της Ε.Π.Η.Ε.Α. με την ΄Ενωση Ιδιοκτητών Ραδιοτηλεοπτικών Μέσων και για τους εργαζόμενους μέλη μας στη Θεσσαλονίκη. Ξεκινήσαμε την υλοποίηση εκλογής εργασιακών εκπροσώπων στα μέσα στα οποία εργάζονται μέλη μας, για να έχει το Δ.Σ. σωστή ενημέρωση για τυχόν προβλήματα που προκύπτουν στους εργασιακούς χώρους. Προσκληθήκαμε από το Δ.Σ. της Ε.Π.Η.Ε.Α. για να συζητήσουμε από κοινού θέματα και προτάσεις για το διεκδικητικό πλαίσιο της νέας Σ.Σ.Ε. μεταξύ της ΄Ενωσης Αθηνών και της ΄Ενωσης Ιδιοκτητών Εφημερίδων . Αυτό δείχνει την άριστη συνεργασία  της Ε.Π.Η.Ε.Θ.  με την Ε.Π.Η.Ε.Α. και ειδικότερα των Προεδρείων των δύο Ενώσεων.

Συμμετέχουμε στη Διασωματειακή Επιτροπή που αποτελείται από 14 Πρωτοβάθμιες Ενώσεις οι οποίες εκπροσωπούνται από τους Προέδρους τους και η συνεργασία των Ενώσεων αυτών διέπεται από το πρωτόκολλο συνεργασίας που έχουμε υπογράψει. Ο επόμενος στόχος όλων μας είναι το Συνδικάτο Τύπου. Η Διασωματειακή Επιτροπή αποφασίζει για ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο μας παίρνοντας αποφάσεις και τις μεταφέρει στα Δ.Σ. των Ενώσεων για έγκριση. Το τελευταίο διάστημα με το μεγάλο θέμα του ασφαλιστικού έδωσε και η ΄Ενωσή μας το παρόν στις απεργιακές κινητοποιήσεις για τη διαφύλαξη και τη διασφάλιση των κεκτημένων και την ανατροπή των κυβερνητικών αποφάσεων, που ωθούν τον εργαζόμενο σε μισθούς και συντάξεις πείνας στο πάγωμα των εργασιακών δικαιωμάτων (αυξήσεις, σχέσεις εργασίας, απολύσεις) και στον αφανισμό των ασφαλιστικών μας; Ταμείων σπρώχνοντας τους εργαζόμενους στην ιδιωτική ασφάλιση.

Η ΄Ενωσή μας μαζί με τις άλλες Ενώσεις συμμετείχε στις προτάσεις προς τα αρμόδια Υπουργεία και καταθέσαμε από κοινού τα εξής θέματα που αφορούν εργαζόμενους, συνταξιούχους και ανέργους :

1) Αύξηση του χρόνου και του επιδόματος ανεργίας

2) Αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας ως χρόνο ασφάλισης

3) Τον υπολογισμό της λοχείας ως συνταξίμου χρόνου

4) Το επίδομα συζύγου για τις συνταξιούχες γυναίκες

5) Αναγνώριση του επιδοτούμενου χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου

Εδώ να σας αναφέρω για τους συνταξιούχους συναδέλφους μας ότι μετά και από δικές μας πιέσεις το Τ.Σ.Π.Ε.Α.Θ. αποφάσισε την αύξηση των συντάξεων κατά 5% για το έτος 2008 αναδρομικά από 1/1/2008 καθώς και χορήγηση ποσού 100 € κατά μήνα. Περιμένουμε την έγκριση από τα συναρμόδια Υπουργεία (Απασχόλησης και Οικονομικών). Το μέλημα όλων των Ενώσεων από κοινού είναι ο αγώνας για την σύνδεση των αυξήσεων των συντάξεων με τον εν ενεργεία συναδέλφων.

ΠΑΡΟΧΕΣ ΣΤΑ ΜΕΛΗ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το Δ.Σ. γνωρίζοντας τους δύσκολους καιρούς της λιτότητας παρέχει στα μέλη και στα παιδιά τους Χριστούγεννα και Πάσχα χρηματικά δώρα. Διοργανώσαμε όπως κάθε χρόνο εκδρομή στην Χαλκιδική - διοργανώσαμε γιορτή κοπής πίτας που φέτος συνέπεσε με τον εορτασμό των 60 χρόνων ζωής και λειτουργίας της Ε.Π.Η.Ε.Θ. και για αυτό το λόγο τιμήσαμε τους 8 παλαιότερους συναδέλφους εν ζωή για την προσφορά τους στην ΄Ενωσή μας, οι 8 αυτοί συνάδελφοι, Μαρία Γιαννούτσου, Αθανάσιος Παπάζογλου, Ανδρέας Βαραχίδης, Φανή Στεφανίδου, ΄Αρτεμις Ζαταγιά - Μωϋσιάδου, Πολυξένη Μοσχοπούλου, Χαρίκλεια Μπούμπα, Πασχάλης Πιτσιακίδης, είναι από τα πρώτα ιδρυτικά μέλη του Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. εν έτει 1967. Διοργανώσαμε με μεγάλη επιτυχία αποκριάτι΄κη γιορτή για τα παιδιά των μελών.

ΔΑΝΕΙΑ - ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ

Παρέχουμε πάντα δάνεια και βοηθήματα στα μέλη μας για την αντιμετώπιση οικονομικών προβλημάτων και πολλές φορές υπερβήκαμε τα προϋπολογιζόμενα ποσά, για ειδικές περιπτώσεις.

ΝΟΜΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

Η ΄Ενωση μας συνεργάζεται με τον δικηγόρο κ. Στρατή Μαυραγάνη που προσφέρει τις γνώσεις του και τις υπηρεσίες του στους συναδέλφους μας για εργασιακά και ασφαλιστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Η νομική υπηρεσία είναι ανά πάσα στιγμή στο πλευρό των μελών μας και παρεμβαίνει σε όλες τις διαφορές εργαζόμενου και εργοδότη μετά από σχετική ενημέρωση από το Δ.Σ.. Οι δαπάνες των νομικών παρεμβάσεων βαρύνουν την ΄Ενωση μετά από απόφαση του Δ.Σ..

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι έχουμε δεσμευτεί για τροποποίηση καταστατικού. Οι εργασίες αυτές είναι χρονοβόρες και ευελπιστούμε να είμαστε έτοιμοι το Φθινόπωρο του τρέχοντος έτους. 

Π.Ο.Ε.Π.ΤΥ.Μ.

Η Ομοσπονδία μας μετά από 9 μήνες διαμάχης από κάποιους που δεν θέλανε να αποχωριστούν την προεδρική καρέκλα συγκροτήθηκε σε σώμα με Πρόεδρο το μέλος της ΄Ενωσης μας την κ. Δέσποινα Μπόκου και μέλος του Δ.Σ. το μέλος της ΄Ενωσής μας την κ. ΄Ελλη Βισβασοπούλου.

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι μετά την ψήφιση και δημοσίευση του νέου ασφαλιστικού νόμου, η Π.Ο.Ε.Π.ΤΥ.Μ., η Ε.Π.Η.Ε.Θ. και η Ε.Π.Η.Ε.Α. αποφάσισαν να οργανώσουν δυο ημερίδες, μια στη Θεσσαλονίκη και μια στην Αθήνα για να ενημερωθούν τα μέλη από διευθυντικά στελέχη του Τ.Σ.Π.Ε.Α.Θ. πάνω σε θέματα για τα νέα όρια συνταξιοδότησης  ανδρών - γυναικών και μητέρων ανηλίκων παιδιών.

Αγαπητοί συνάδελφοι για να επιτύχουμε όλους αυτούς τους στόχους που σας προανέφερα και για εργασιακή ειρήνη σας θέλουμε όλους στο πλευρό μας για αγώνες διεκδικήσεων όταν οι περιστάσεις το απαιτούν.

 

Σας ευχαριστώ πολύ